ЕПАРХИЈА СРЕМСКА

Епархија сремска баштини тековине Сирмијумске митрополије од III века. У дугом периоду свог постојања, на простору Срема смењивале су се различите црквене организације као и структура народа који су насељавали ово подручје. Први епископ Сирмијумске митрополије о коме су остали писани трагови, био је Св. Свештеномученик Иринеј Сирмијумски. Његову катедру баштине сви епископи сирмијски (сремски) укључујући и Преосвештеног Господина Василија (Вадића). У време Карловачке митрополије област сремске епархије била је под директном управом карловачких митрополита и патријараха српских. У периоду од 1920. године, када је уједињена Српска Црква, па до 1948. године овом облашћу управљао је патријарх српски који је столовао у Београду и који је за свог помоћника имао викарног епископа сремског. Од 1948. Године почиње историја обновљене сремске епархије која као таква постоји и данас.

ЕПИСКОПИ

Никанор Иличић (1906 – 1986) Рођен је у Новом Бечеју. Завршио је богословију „Светог Саве“ у Сремским Карловцима и Богословски факултет у Београду. Био је епископ сремски од 1951. до 1955. године када је изабран за епископа бачког.

Макарије Ђорђевић (1903 – 1978) Рођен је у Коцељеви код Шапца. Завршио је Богословију у Сремским Карловцима и Богословски факултет у Београду. Био је игуман Високих Дечана а од 1947. До 1955. епископ будимљанско – полимске епархије. На катедру епархије сремске долази 1955. године и ту ће столовати до своје смрти 1978. године.

Андреј Фрушић (1916 – 1986) Рођен је у селу Дивошу у Срему. Завршио је Гимназију у Новом Саду, а Богословски факултет у Београду на ком је и докторирао. Био је духовник цркве Ружице у Београду. За викарног епископа будимљанског хиротонисан је 1959. године, а администрирао је и епархијом црногорско – приморском. Сремском епархијом управљао је од 1980. До 1986. године када се упокојио.