МЕШОВИТИ ХОР СВЕТОГ АРСЕНИЈА

 

С благословом епископа сремског пре 25 година у Сремским Карловцима почео је да делује Мешовити хор Сабoроне цркве који носи име другог српског архиепископа Светог Арсенија. Идеја о оснивању хора родила се на Светог Николу 1989. године, у кући породице Малешев приликом освећења водице у присуству владике Василија и тадашњег секретара Епархије сремске и старешине Саборног храма  протојереја-ставрофора Часлава Маринковића. Та идеја је преточена у праксу у марту 1991. када хор добија архијерејски благослов и име „Свети Арсеније“. С пуно ентузијазма и свесрдним залагањем оца Часлава Маринковића и прве председнице Богданке Малешев хор је начинио прве кораке на овом путу неговања православне духовне музике домаћих и страних аутора и појања у славу -Бога. По препоруци професора с Музичке академије, први диригент хора „Свети Арсеније“ био је професор музике у Карловачкој гимназији Андреј Медан, кога врло брзо замењује тадашња студенткиња Музичке академије у Новом Саду Данијела Ходоба.  Дебитантски наступ хор је имао за Васкрс 1993. године у Саборној цркви, певајући под диригентском управом Данијеле Ходобе фрагменте литургије Стевана Мокрањца.

Исте године у јулу  „Свети Арсеније“ је први пут певао изван Карловаца. Било је то у храму Светог Ђорђа на Опленцу на светој архијерејској литургији коју је служио владика Василије у присуству великог броја црквних великодостојника и принца Томсилава Карађорђевића, да би већ у октобру те године наступио у иностранству у Сентандреји. Осим у православним храмоваима хор је учестовао и на бројним свечаностима у Карловцима и изван њих, у два наврата певао и приликом дочека патријарха српског Павла и његове светости сверуског патријарха Алексија Другог.Први јавни коцерт одржао је 27. октобра 1994.године у Карловачкој гимназији , а следеће био домаћин духовне манифестације „Молитва за мир“када су 12. јануара у Саборној цркви наступила још три хора.

Посебно запажену турнеју хор је имао августа 1999. године, по завршетку НАТО бомбардовања. На позив оца Ришара из манастира Тезе у Француској Свети Арсеније је учествовао на екуменском скупу омладине Европе прекинувши тако изолацију у којој се Југославија тада налазила. Током те турнеје је певао и у православним храмовима у Паризу , Милану , Минхену. По повратку хор је снимио и први и једини компакт диск са осам композиција.

Хор након одласка Данијеле Ходобе, води, тада још студенткиња Музичке академије у Новом Саду Ивана Нонковић, рођена Керкез. Под њеном управом од 2001. до 2005. хор готово сваке недеље певао најчешће у Саборном, али и у остала два пеавославна храма у Карловцима, што је и сада случај. После Божића 2005. године хором диригује Јелена Жутић, коју годину дана касније замењује Маргарета Јањић.  На месту диригента Маргарета Јањић остаје девет година и у том периоду хор је припремио и почео да изводи литургију Корнелија Станковића.  Од 2. јула 2015. године палицу преузима Мила Радонић, млада диригенткиња али са великим хорским и диригентским искуством.